Uppdatering angående färdtjänst

Jag fick intyg från min läkare på vårdcentralen angående min ME och min PTSD som skickades in till färdtjänstenheten. Så då finns det två läkarintyg på att jag behöver färdtjänst. Beslutet blev att jag har rätt till färdtjänst under ett år men med samåkning. Vilket innebär att jag kan bli sittande i en bil med tre-fyra män. Alltså ingen trygghet alls för mig.

Att jag inte fick ensamåkning som jag haft tidigare beror visst på en miss från kuratorn. Det är en speciell ansökan till det som hon missade att skicka in. Som tur är uppmärksammade handläggaren på färdtjänstenheten detta och skickade mig en blankett att skriva under. Så det blev att kontakta kuratorn igen för att göra en ny ansökan även på ensamåkning.

Då kuratorn var på semester och inte kunde hjälpa till med ansökan så ringde min samtalskontakt upp färdtjänstenheten och förklarade att kuratorn var på semester och att jag inte kommer att använda färdtjänst så länge jag har samåkning. Det är ju en av anledningarna att jag inte kan åka med bussar och tåg, att jag där behöver ha koll på alla män. Att då behöva sitta i en ”trång” bil med flera män är uteslutet. Så handläggaren lovade då att förlänga min ensamåkning året ut för att de ska hinna handlägga även den ansökan.

Tyvärr blev det inte gjort så min samtalskontakt fick ringa vid flera tillfällen för att få det ordnat. Tror faktiskt det beror på att handläggaren har mycket ”på sitt bord” och missade det. Men det blev ordnat till slut så för tillfället har jag färdtjänst beviljat med samåkning fram till september 2024 och ensamåkning beviljat fram till sista december 2023. Nu håller jag tummarna för att ensamåkningens ansökan går igenom och att även den blir till september 2024.

Sen i juni är det dags att skicka in ny ansökan om färdtjänst. De har flera månaders handläggningstid så ansökan behöver skickas in i god tid innan det nuvarande beslutet slutar att gälla. Det betyder nya läkarintyg för min del. Dessa läkarintyg kosta en hel del att få och ansökan tar tid att få till då jag behöver hjälp med dem och vi behöver samköra våra tider, kuratorn, samtalskontakten och jag. Hade färdtjänst inte varit den enda möjligheten för mig, att komma ut och träffa folk och inte bli sittande hemma helt ensam, så hade jag aldrig kämpat på för att få tillgång till färdtjänst. Men det har hjälpt mig mycket då jag har vänner på annan ort än där jag bor.