Första besöket på onkologen

Idag var det första besöket på onkologen med all info om tumören och fortsatt behandling. Träffade en mycket trevlig och påläst läkare och sjuksköterska. Läkaren var förstående, även om hon inte hade kunskap om min PTSD eller kutrygg, och skulle anteckna extra om det speciella så fortsatt behandling ska fungera så smidigt som möjligt. Tänk att ett förstående bemötande gör så gott i hjärtat.

Min tumör var 18x13mm och de hade fått bort hela. Två lymfkörtlar hade de också fått bort och det var ingen spridning till dem. Så skönt att höra! Tumörgrad 1. Växtsätt (celldelning) långsam och hormonkänslig. Vilket betyder att jag slipper cellgifter.

Eftersom det finns risk för återfall så kommer jag får fortsatt behandling i fem år. Planeringen är att jag får börja hormonbehandlingen, som är i tablett form, så fort jag fått hem medicinerna. En sort i två år och sen byte till annan sort, men vi tar en stund i taget då det finns en del biverkningar så om något inte fungerar får jag prova något annat.

Den 17/5 ska jag göra en datortomografi-undersökning (CT) som ligger till grund för hur strålningen ska utföras. Inför CT-undersökningen ska jag träna en viss typ av andning för att fylla lungorna så mycket som möjligt och lyfta bröstkorgen.

Ca en vecka efter CT-undersökningen ska strålningen komma igång. Det kommer bli strålning i 15 dagar i följd.

Nu är jag glad för att tumören hittades så pass tidigt och att behandlingen kan komma igång. Sen hoppas jag så klart att det inte blir så mycket biverkningar utan att dessa fem år löper på smidigt.

Läkaren skulle även skicka remiss för att undersöka ärftligheten. För ett antal år sen gjordes det ett ärftlighetstest på mig. Då kunde man testa för något som heter BRCA1 och BRCA2. Den ärftligheten hade jag inte. Idag kan man testa för så mycket mer BRCA1, BRCA2, PALB2, TP53, CHEK2, ATM, RAD51C, RAD51D och BARD1. Min farmor hade livmodercancer, mormor bröstcancer, mamma bröstcancer och moster bröstcancer så ärftlighetstest är bra nu när jag är tredje generationen med bröstcancer. En av kirurgerna uttryckte det så här, det är nog inte ärftligt, ni har nog bara haft otur. Men läkaren på onkologen hade inte samma syn på det hela. För kommande generationer är det bäst att göra ärftlighetstest.