Sjukresor – dessa väntetider och chaufförer

Jag är så otroligt tacksam för att vi har den service som vi har i Sverige! Men väntetiden innan och efter behandling, på bilen till/från sjukresor, är inte rolig. Nu för tiden har jag alltid en ljudbok nerladdad i telefonen, som jag kan lyssna på när väntan blir lång. Och tyvärr så blir det ibland även en stund på sjukhusets café med en kopp te och något gott till, medan jag väntar.

Tyvärr skriver jag då det inte är bra för en dålig ekonomi och då min medicinering gör att jag lätt går upp i vikt. Tillsammans med min ME som gör att jag inte heller kan röra på mig, som jag skulle vilja, så kommer kilon läggas på och det blir ännu svårare att röra på sig. Men nog med gnäll! Det är ju så gott och det gör gott för själen när koppen värker.

Så till detta med chaufförer som kör för serviceresor (sjukresor och färdtjänst). Hur resan går är så klart helt beroende på vem det är som kör.

Ibland har jag suttit på helspänn och bett om beskydd från högre makt för att vi ska komma fram. En resa denna vecka var otroligt jobbig. Vet inte vad som var fel med den chauffören, om han var sjuk, om han var trött eller vad… På motorvägen gick färden i 80-100-80 osv. Alltså väldigt svajigt i hastighet. Det var även svajigt på annat sätt, lite hit och dit på körbanan. Han satt med ena handen och strök sig i ansiktet och över ena armen gång på gång. Han böjde sig ner och fixade med handen vid golvet eller på underbenet medan han körde. Han åt frukt och slängde ut skrutt genom fönstret osv. Han drog upp och ner volymen på radion. Med andra ord denna chaufför ägnade sig åt mycket som inte har med körning att göra.

Medan en annan resa denna vecka var som bomull för en trött resande. Den chauffören utstrålade från början lugn och säkerhet. Min tanke var ”att det här är en bilkille, han har kört bil sen han var ung”. Och kanske var det en rätt tanke för han kallade min rollator för Cadillac. Redan gick smidigt och jag vaggades in i ett lugn som gjorde att jag kunde blunda och samla kraft. Han tog även en annan resväg än många andra, en resväg som var längre men gick smidigare då det var mindre hinder (arbeten, trafikljus m.m.) på den resvägen. När jag får åka med en chaufför som framför sitt fordon på det sättet så går det lätt att åka varje dag.

Det är också så att chaufförerna inte ska ha något som luktar på sig när det kör för serviceresor. Men oftast så doftar chaufförerna av någon parfym. Det kan ju vara parfym, rakvatten, hårmedel, sköljmedel osv. Ibland är doften så stark att jag behöver inhalera medan jag åker. Det har även hänt att jag har behövt inhalera flera gånger på en resa som tar 45-60 minuter. Då brukar jag tänka på min mamma som hade en väldigt svår astma, hon skulle inte ens ha kunna sätta sig i bilen utan att ha fått en svår astmaattack.

Jag funderar ofta på hur man ska göra för att kunna komma tillrätta med den otroligt stora skillnaden på vilka det är som arbetar för serviceresor. Tänk vad smidigt det hade varit om det fanns en ”sätt betyg-sida” hos serviceresor där man kunde skriva vilken resa man gjort och hur den varit. Där hade chaufförer som inte är lämpliga kunna sorteras bort och de som är lämpliga kunna hyllas. Vore väl bra för serviceresor att få den feedbacken.