Sjukvårdens journalanteckningar

Då jag har en tung ”ryggsäck” att bära, på grund av många övergrepp och upplevelser under mina barn och tonår och att inga terapier/behandlingar har hjälpt, så står det i mina journaler att jag inte ska behandlas av män. Likväl får jag läkare/sjukgymnaster som är män, om jag inte inför varje besök ringer upp och påminner om vad som står i journalen. Varje gång jag ringer upp och ska påminna får jag berätta om varför jag inte ska bli behandlad av en man och vad min reaktion är om jag blir behandlad av en man.

Varje gång jag ska förklara kommer känslan tillbaka av panik och ångest. Jag förklara medan jag gråter och försöker göra det så bra som möjligt för att personen i telefonen ska kunna förstå hur viktigt detta är för mig. Ofta får jag en hel del frågor, ibland irriterande och snäsigt. Det gör att jag om och om igen får gå igenom de trauman jag har bakom mig.

Det är inte ofta det är en man som svarar, när jag ringer, men det har hänt. Då det har varit en man som svarat har jag stålsatt mig och försökt att förklara men det blir aldrig bra. Vissa kvinnor har också svårt att ta till sig, att förstå det jag försöker förklara. Vid såna tillfällen brukar det sluta med att jag avbokar min tid och jag försöker ringa en annan dag/tid för att boka in en ny tid och då hoppas på att få prata med någon person som förstår. Det har även hänt att jag fått be någon annan ringa för att boka ett besök åt mig, vilket i sig känns förnedrande och sänker mig ytterligare.

Jag har många gånger undrat, och också påpekat, varför det inte kan stå som ett OBS eller VIKTIGT i journalen. Det står där men de flesta, som läst min journal, har inte sett det. Vad jag har förstått sår det med tydlighet (OBS/VIKTIGT eller dylikt) om man har en allvarlig allergi för något läkemedel. Så detta, med tydlighet, ska synas för alla som läser en journal. Att på samma sätt kunna skriva in om det är andra viktiga saker, som alla som läser journalen, ska veta vore väl inte så svårt att få till. Men tydligen inte. Även mina kontakter på psykiatrin har ringt till administrativa personer och frågat om detta. Svaren är ja, det vore ju bra men som det ser ut nu så går det inte. Det kan ju inte bara vara jag som har dessa problem. Det skulle säkert kunna underlätta för många om något så enkelt kunde fixas.

Mina tankar runt detta är: Vem har befogenhet att bestämma om vad och hur det ser ut i journalerna? och Vem ska man ta kontakt med för att få till en förändring av detta?