Mammografi

Den 8 mars var jag till mammografin. Det hade skickats en remiss från min läkare på vårdcentralen då jag inte kan sträcka upp min vänstra arm. Jag har haft en frusen skuldra och trots sjukgymnastik varje dag så har rörelsen i axeln inte blivit som innan. Och för att få ultraljud istället för vanlig mammografi så behövs en remiss från vårdcentralen.

Men jag blev glatt överraskad när de hade en ny mammografiapparat där jag inte behövde sträcka upp armen lika högt och det gick att göra mammografi även på vänstra bröstet. ”Ja men då behövs kanske inte ultraljudsundersökningen” sa jag. De var två sköterskor närvarande och de tittade på varandra och svarade att de skulle höra med läkaren och att jag kunde vänta i väntrummet så länge.

En av dem var snabbt tillbaka och meddelade att det skulle bli ultraljud och jag fick gå in i undersökningsrummet för ultraljud. Båda sköterskorna var närvarande och jag fick veta att det skulle bli ultraljud på båda brösten. Läkaren kom och det gjordes ultraljud på båda brösten. Han sa att jag hade mycket vätskefyllda systor och att det var vanligt i min ålder men inget farligt. Däremot hade han sett något i vänster bröst som han ville ta vävnadsprover på. Det blev bedövning och tre vävnadsprover togs.

Fick en tid för uppföljning på kirurgiska kliniken, bröst- och endokrinsektionen den 21 mars.