Operationen

Den 26 april var det dags för operation. Sjukresor kom och hämtade mig kl 6 och före det hade jag duschat så jag fick kliva upp kl 4. Sista smörgåsen åt jag på kvällen. Sen var det fasta som gällde men fick dricka klara drycker på morgonen. Så det blev vatten och te. Inga mediciner. Packade väskan med övernattningsgrejer på kvällen men CPAP-väskan fick jag packa på morgonen.

Var på USÖ kl 6,40 och hade min första tid på mammografin kl 7,45 så det blev en lång väntan innanför dörrarna till B-huset, innan mammografin öppnade. 7,35 var jag så i väntrummet på mammografin. På mammografin satte de in en ”ståltråd” i bröstet som pekade på tumören som skulle tas bort. Ingen skön upplevelse. Tråden sattes in utan bedövning och jag hade en så hård körtel i bröstet, som läkaren skulle igenom, så det blev flera försök men det gick inte. Körteln var så hård att nålen som fördes in i bröstet vek sig. Läkaren fick går i kanten på bröstkörteln och lägga tråden i kanten på tumören. Mätning av hur långt in tråden satt, hur långt från bröstvårtan och hur mycket tråd det var kvar utanför bröstet. Efter det fick jag ta två mammografibilder på bröstet, för att se att tråden satt som den skulle. De plåstrade om tråden på utsidan så den satt ordentligt. Var klar på mammografin vid 8,15.

Sen var det dags att ta sig till nuklearröntgen/nuklearmedicin. Där jag fick en injektion i bröstet, med ett radioaktivt ämne som skulle visa var de så kallade portvaktskörtlarna under armen finns. De skulle också opereras bort för att se om det är någon spridning av cancern. 8,40 kom jag in i rummet för att få injektionen och fem minuter senare var jag klar.

Då var det dags att hitta till H-huset och till dagoperation. Men det blev inte svårt då H-huset låg bredvid B-huset. Upp till operationen och blev inskriven där 8,55. Fick byta om och lägga alla mina kläder i en säck. Sen blev det väntan i väntrummet inför operationen. Dropp sattes in i armvecket med vätska och alvedon. Fick prata med narkosläkaren, fick en omeprazol-tablett med en mun vatten och så mer väntan. Vid 11,55 hämtade en sköterska mig för att jag skulle få lägga mig i en säng och få värme. Hon la en pappersfilt på mig som det sprutade in varmluft i. Det var skönt då jag blivit lite frusen av fastan. Sen var det dags att gå upp och kissa och tillbaka till sängen med varmluft. Kirurgen kom och pratade inför operationen och strax före ett rullades jag in på operationssalen. Jag blev glatt överraskad av att britsen var så mjuk, så jag hade inga problem med att ligga på rygg. Det var en av mina orostankar att min kutrygg skulle bli till besvär då jag inte kan ligga på rygg på ett hårt underlag. Somnade snabbt och vaknade sen bra på uppvaket. Det första jag sa var ”kan jag få vatten” då munnen var snustorr, det andra jag sa var ”jag har visst fått en fläskläpp”. Underläppen på höger sida var svullen. Det tredje jag sa var ”jag har visst kissat på mig”. Och det hade jag men inte mycket. Operationstrosorna var blöta och det hade blivit lite blött på underlaget. Så det blev byte av trosor och underlag sen fick jag gå upp till toaletten. Två sköterskor var med som säkerhet då jag precis hade vaknat. Det gick bra och de kollade med ultraljud efteråt att jag kunnat tömma blåsan. Fick veta att det var vanligt att man inte kunde tömma blåsan helt efter en operation. Men det hade jag så jag fick lägga mig och fick på mig min CPAP, då jag hade syresatt mig dåligt och de tyckte jag behövde CPAPen en stund. Jag älskar min CPAP för det är mycket lättare att andas när jag har den.

Det tog inte så lång tid innan de kom och hämtade mig för transport upp till avdelningen. En fick ta mig i sängen med min packning och den andra fick ta min rollator. Var uppe på avdelningen vid 17-tiden. Messade mina barn och några vänner och ringde min mammas man, då han hade ringt och sökt mig samma morgon. Vi pratade en stund och allt var bra med honom och hans hund Minna. Han var så klart ledsen för att även jag nu fått bröstcancer, precis som min mormor, mamma och moster hade haft.

Jag fick kvällsmat, fisk, potatismos och kokt blomkål, mums. Jag älskar fiskrätter.

Så kom kirurgen och pratade med mig om min operation och att allt hade gått bra men att hon hade haft svårt att hitta min portvaktskörtel så hon hade sprutat in mer blåfärg så förmodligen kommer jag kissa blågrönt. Det hade jag redan sett då jag redan varit på toaletten ett par gånger. Hon sa också att hon skulle försöka komma upp på ronden nästa dag men att hon även kunde vara upptagen på operation och att de då kunde vara en annan läkare som kom.

Att jag blev inlagd beror på att man inte får vara ensam första natten efter operationen och då jag lever ensam och inte hade någon som kunde vara hos mig första kvällen och natten så fick jag bli inlagd. Kändes skönt att veta att det fanns bra hjälp om något skulle inträffa.

Jag fördrev kvällen med att lyssna på bok och drack te, pärondryck och lingondryck. Åt även en smörgås. Gick och la mig vid nio och somnade strax före tio. Fick vara ifred hela natten då jag bett om det och att jag skulle larma om jag ville något. Vaknade vid halv tre och tog två alvedon och gick på toa men somnade snabbt om igen och vaknade sen kvart i sex på morgonen. En skön natts sömn hade jag fått på avdelningen.

Morgonen blev lugn med te och ljudbok. Sköterskan och praktikant kom in och gjorde de sista kollerna så som temp, blodtryck och syresättning, allt såg bra ut.

Åt frukost och inväntade ronden. En ny läkare och läkarkandidat kom tillsammans med sköterskan från avdelningen och gjorde en sista koll och berättade igen om vad som gjorts och vad som kommer att hända nu. Allt såg bra ut och det kommer att bli återbesök om två veckor. Då får jag besked om fortsatt behandling och flyttas över till onkologen. Vi pratade också om utvecklingen från när mormor fick bröstcancer till idag. Att för två generationer sen var det 40% överlevnad och idag 90% överlevnad för den typ av cancer som jag har.

Tack för att forskningen går framåt!!

Efter ronden tog jag en kopp te, klädde på mig och packade det sista. Sköterskan kom tillbaka och berättade att sjuktransporten hem gick kl 9,55. Så jag hade en kvart på mig att ta mig ner till entrén i H-huset. Skönt att få komma hem så pass tidigt.

Glatt överraskad är jag, över att det inte gör så ont, har inatt sovit utan att ta extra dos alvedon under natten. Nu dag två efter operationen, är det lite svullet under armen men det som irriterar mig mest är min fläskläpp som blivit värre.

Kontaktsjuksköterskan ringde vid tolv-tiden idag och kollad hur det var. Påminde om att jag kan komma in, på dropp-in tiden, på kirurgmottagningen på vardagsmornar eller ringa dit och få en tid om något skulle hända med operationssåren. Det är svårt för mig att hinna till USÖ så tidigt som vid åtta om något skulle inträffa under natten, då jag har långt att åka och behöver beställa sjukresa innan. Så för min del blir det till att ringa in och få en tid. Men förhoppningsvis kommer det inte att behövas.

Jag har redan fått ett brev med tid för återbesök. Det kom idag med posten. Återbesöket blir på onkologen den 10 maj. Då får jag också besked om fortsatt behandling.

Min äldsta dotter kom igår och stannar till imorgon. Så skönt att få sällskap de här första dygnen hemma. Fint med service, att få maten lagad. Vi ska också passa på att sy om några kjolar och ett par byxor innan hon åker hem. Köpte även några nya mössor av henne som hon sytt.