PTSD – Posttraumatiskt stressyndrom

Ja vad är egentligen PTSD? Här kommer lite fakta baserat på uppgifter från 1177.

Den som har varit med om våldsamma, livshotande eller skrämmande händelser kan må dåligt psykiskt och få besvär från kroppen. För en del försvinner besvären så småningom av sig själv. För andra blir besvären kvar och påverkar hur det går i vardagen. De kan då ha fått PTSD. Det kan t ex innebära att det känns jobbigt att göra saker som påminner om händelsen eller att ingenting känns roligt längre. Skrämmande och svåra händelser kallas ofta för trauma.

Enskilda händelser som t ex olyckor, misshandel, våldtäkt, brott eller naturkatastrofer kan leda till PTSD. Det kan också vara händelser som pågår under en längre tid. Några exempel på sådana situationer är dessa: att vara på flykt, att uppleva krig, våld i en nära relation, långvarig mobbning, sexuella övergrepp, upplevelser under intensivvård eller operationer och en svår förlossning eller missfall. Det kan vara att du själv har blivit utsatt eller att du har sett någon annan bli utsatt.

För att få diagnosen PTSD ska du ha haft symtom i mer än en månad efter händelsen. Symtomen är indelade i fyra grupper. Du ska ha symtom från varje grupp för att få diagnosen PTSD.

Påträngande minnen: Att minnen är påträngande innebär att de inte lämnar dig ifred. Du kan t ex få ett eller flera av dessa symtom. Påträngande minnesbilder, mardrömmar och kraftiga reaktioner från kroppen, t ex att du får hjärtklappning, får svårt att andas och känner dig stel och spänd. Ibland är minnesbilderna så levande att det känns som att traumat händer just nu. Det kallas flashbacks och kan utlösas av situationer eller händelser som påminner om de skrämmande upplevelserna. Det kan exempelvis vara ljud, en doft eller andra sinnesintryck. Att återuppleva händelsen ger ofta stark ångest och stress. Mardrömmarna kan också ge stark ångest. Ibland handlar drömmarna om det som har hänt, ibland är de obegripliga.

Du undviker allt som påminner om traumat: Du får t ex ett eller båda av dessa symtom. Du försöker undvika allt som påminner om händelsen. Det kan göra att du isolerar dig från andra människor. Du vill inte prata om händelsen.

Hur du tänker och känner dig: Du får t ex ett eller flera av dessa symtom. Du kan känna dig nedstämd eller likgiltig och kan inte engagera dig i det som händer i din vardag. Du börjar tänka att du själv inte klarar saker och att världen är farlig. Du kan få minnesförlust. Oftast gäller det tiden precis före, under eller efter händelsen.

Överspändhet: Du får t ex ett eller flera av dessa symtom. Du känner dig spänd, lättskrämd eller lättirriterad. Du får utbrott av ilska, svårt att koncentrera dig eller svårt att sova. Du kan ha svårt att lära dig nya saker. Du känner dig mycket rädd.

Andra symtom: Har man haft PTSD länge kan man också få självmordstankar. Man kan också få svårt att ta hand om sig själv och sin hälsa. Det kan också kännas som att saker som händer är overkliga eller att det blir en förändring i hur du upplever dig själv. En del har ont i kroppen hela tiden, eller får kramper.

Det kan dröja innan symtomen märks. Besvären uppstår ofta direkt efter händelsen, men ibland kan det dröja länge.

Komplex PTSD med fler symtom: Man kan få så kallad komplex PTSD när man har ytterligare symtom förutom de typiska symtomen vid vanlig PTSD. Det kan t ex vara problem med att hantera känslor eller känna sig förminskad och värdelös. Man kan också skämmas, känna skuld eller misslyckande för den traumatiska händelsen som man har varit med om. Vid komplex PTSD kan man också ha svårt med relationer och att känna närhet med andra personer. Detta är vanligare om man har varit med om en eller flera händelser som varit extremt hotande och svåra att komma över. Oftast har händelserna pågått under en längre tid eller många gånger. Några exempel är tortyr eller upprepade sexuella övergrepp i barndomen.