CT Datortomografiundersökning

Att det görs en CT-undersökning är för att få bilder på området som ska strålbehandlas. Bilderna hjälper till att planera och göra rätt inställning för strålbehandlingen.

Så igår var jag och gjorde min CT undersökning. Det tog tid innan vi hittade ett sätt för mig att ligga på rygg med händerna över huvudet. Det slutade med att de fick ordna ett underlägg som formade sig under min överkropp, huvud och armar och som stelnade i rätt läge för att jag skulle kunna ligga på rygg med något så när uppsträckta armar.

Jag har ju min ”kutrygg” som gör det svårt att ligga på rygg. Det är två kotor precis i värsta ”kuten” som gör så ont när jag ligger på dem att jag inte kan slappna av och efteråt kan jag inte vända mig om utan hjälp och har stora svårigheter med att sitta upp och ställa mig upp. Det gör vansinnigt ont och jag får svårt att andas.

När vi skulle prova hur jag skulle ligga blev det många olika underlag och vi fick ta pausar, när de skulle byta underlag, där jag fick hämta mig och få tillbaka andningen och den värsta värken från ryggen fick lägga sig. Jag fick sätta mig på en stol och sakta få tillbaka rörligheten i ryggen så jag kunde ställa mig upp för att sen lägga mig igen på ett nytt underlag.

Jag har ju även svårigheter att lyfta min vänstra arm efter min frusna skuldra. Det är ju tyvärr så att min bröstcancer fanns på vänster sida och det är där de behöver stråla. Men som sagt efter mycket trixande och fixande så blev det underlaget som formade sig efter min kropp.

Sen var det dags att ligga i denna ställning och träna på att andas på ett speciellt sätt. Jag skulle andas in så bröstkorgen fylldes och magen var still. Alltså inte andas med magen utan helt i bröstkorgen. Andas in och hålla andan i 15 sekunder och sen andas ut. Att andas på det här sättet gör att organen flyttar på sig, vilket kan vara en fördel vid strålning.

Det var inte lätt att andas på det sättet när överkroppen och armarna var fast i underlaget. Efter många försök fick jag till tekniken men tyvärr lyckades jag inte hålla andan utan det pös ut lite luft hela tiden under de 15 sekunderna. Jag märket aldrig att jag pös luft men i deras maskiner syntes det. Så det slutade med att jag inte kan göra strålningen med andningstekniken tyvärr. Det skulle nog vara det bästa i mitt fall då det ska strålas på vänster sida där hjärtat sitter. Men nu får det bli strålning med friandning.

För att underlätta efterföljande inställningar på behandlingsapparaten fotograferades även de markeringar som gjorts på mina bröst och överkropp. Det blev även fotografering av mitt ansikte som ska klistras in på mitt behandlingskort för att kontrollera att min identitet är rätt.

Den 31/5 blir den första gången jag ska på strålningsbehandling.