Klinisk genetik mottagning

Fick samtal från genetisk vägledare och specialistsjuksköterska inom cancervård på klinisk genetik mottagningen på Universitets Sjukhuset Örebro (USÖ).

Vi pratade om min släkt och den cancer som jag vet om och det de har uppgifter om i sina journaler. Jag berättade om farmors livmodercancer och mormor, mamma och mosters bröstcancer. Jag fick även veta att mormors syster också hade bröstcancer.

Äggstockscancer och bröstcancer hör ihop men inte livmodercancer och bröstcancer så farmor tar man inte med i ärftlighetssyfte. Men däremot tycker de att vi är ”lite för många” med bröstcancer i nära släktskap med varandra så en ärftlighetsutredning kommer att göras igen.

Jag har gjort en utredning för flera år sen och då kunde man göra ärftlighetsutredning på BRCA1 och BRCA2 men idag är det BRCA1, BRCA2, PALB2, TP53, CHEK2, ATM, RAD51C, RAD51D och BARD1. Så en hel del nytt har tillkommit. Är så tacksam för att cancerforskningen går framåt.

Min gammelmormor Ingeborg hade två döttrar, Hildur och Helny som båda fick bröstcancer. Min mormor hade två döttrar, Gun och Vivian som båda fick bröstcancer. Mamma hade en dotter, jag. Som nu också fått bröstcancer. Så ja, jag vill gärna att det görs ärftlighetsutredning. Med tanke på att jag har två döttrar och att mina döttrar har döttrar.

Att vi alla fått bröstcancer efter 60-års ålder gör tydligen att man inte ser någon stor risk för sönerna i släkten. Ärftlighet där även männen drabbas av bröstcancer brukar komma i tidigare åldrar.

Nu är blodprovet taget, som ska analyseras och om några månader får jag besked. Det ska bli intressant. Sen är det upp till mig att ge mina släktingar besked.