Träff med kontaktsjuksköterskan efter strålningen

När strålningen är slut ska man få träffa kontaktsjuksköterskan på onkologen. Jag fick min tid med henne dagen innan sista strålningen. Hon tittade på mitt bröst och sa att jag skulle börja med kortisonsalvan. Jag hade inte börjat för jag tycker det gått så bra och att det bara var rött men ingen klåda. Hon påminde mig då om att den värsta tiden är 1-2 veckor efter strålningen. Att biverkningarna kommer att bli värre och att bröstet förmodligen kommer att bli rödare och att det finns risk för blåsor. Så jag gjorde så klar som hon sa och började med kortisonsalvan samma kväll.

Vi pratade också om att jag fått prickar på kroppen och jag undrade om det beror på hormontabletterna jag äter. Hon tittade på mina prickar och sa att det kunde bero på medicinen. Då jag inte har några problem med prickarna som sitter mest på armar och ben, ingen klåda, så skulle jag fortsätta med medicinen som vanligt. Om läkaren tyckte jag behövde byta medicin så skulle de höra av sig. Kontaktsjuksköterskan talade om att det inte är ovanligt att det är ett hjälpämne i medicinen som man reagerar på och då kan det blir bättre eller försvinna helt om medicinen byts ut vid nästa uttag. Idag är det ju så att den billigaste varianten av en medicin väljs, så det är inte ovanligt att vi får samma medicin men av olika tillverkare. Olika tillverkare har olika hjälpämnen i sin medicin. Därför sa sköterskan att man ska spara förpackningen när den byts ut för att kunna se innehållsförteckningen. Då kan man ta reda på om det är ett hjälpämne som man reagerat på. Intressant tyckte jag, då jag har reagerat på vissa mediciner ibland och ibland inte. Då inte bara med prickar utan även magen har reagerat olika på ”samma” medicin. Vi får se om jag kan välja medicin från annan tillverkare nästa gång och se om prickarna då försvinner.

Så pratade vi så klar även om klåda i underlivet. Jag har haft en oestring, som jag bytte ut var tredje månad, mot torra och sköra slemhinnor i underlivet. Men då denna innehåller östrogen som inte bör användas när man har/har haft bröstcancer så togs den ut inför operationen och ska nu ersättas av något annat. Jag har haft problem med klåda och sveda i underlivet innan jag fick tillgång till oestringen och det har varit bekvämt och bra under de år jag använt ring. Men nu är det alltså slut med det och andra hormonfria preparat ska användas. För tyvärr så kom så klart klådan och svedan tillbaka när det gått en månad efter att oestringen togs ut. Nu blir det att prova andra, inte lika bekväma, preparat. Läkaren har skrivit ut två olika och kontaktsjuksköterskan sa jag skulle börja med den ena. När jag läser vad läkaren skrivit på förskrivningen så tolkar jag det som om jag ska börja med den andra. Förvirrande. Får ringa och fråga vad som gäller.

Jag fick också veta att jag inte ska be vårdcentralen om nya recept på preparat som de skriver ut hos onkologen utan att det är till onkologen jag ska vända mig om det gäller ”deras” recept. Men att det oftast löper på automatiskt. Att recept hos onkologen ska förnyas automatiskt.

Det kommer att bli återbesök på onkologen efter sommaren.